01 77 574 76 (pon - pet 8.00 - 17.00) 01 77 574 76 (8.00 - 17.00)

Savjeti
0
Za besplatnu dostavu ostaje 9999,- kn

KAKO PRATI I SUŠITI DONJE RUBLJE?

Aktuálně v magazínu


Datum: 26.10.2018

Kako se brinuti za grudnjake i gaćice?

Novo krasno rublje je kod kuće! Međutim, na koji način se za njega brinuti kako bi svoju ljepotu zadržalo što dulje? Astratex.hr za vas je pripremio nekoliko ideja koje će vam po tom pitanju pomoći.

Grudnjaci se prave od najfinijih materijala, te je zahvaljujući njima rublje elastično i ugodno za nositi. Ipak, njega za ove materijale je sama po sebi nešto zahtjevnija. Materijali grudnjaka i oblikovane košarice koje ženskim njedrima daju onaj „pravi oblik”, također zahtijevaju specijalnu pažnju zato što krivo rukovanje može uzročiti gužvanje.

Grudnjake radije perite na ruke ili Zašto ne prati u perilici?

Prodavači savjetuju ručno pranje uz uporabu blagih sredstava, i to s razlogom. Jedan od njih su žice u košaricama, odnosno materijal od kojeg su proizvedene

. On pranje u perilici ne mora uopće podnijeti. Žice se isto tako mogu tijekom pranja iz košarica izvući, te tako oštetiti bubanj perilice. Čak ni pjeni oblikovanih košarica perilica ne odgovara - ne prija joj tlak i topla voda. Treba dodati i da kukice i alkice za kopčanje mogu oštetiti čipku.

Ako i pored svih ovih nepogodnosti, dajete prednost pranju u perilici, minimalizirajte rizike oštećenja grudnjaka tako što ćete koristiti vrećicu za pranje. Ona će prije svega spriječiti oštećenja čipke i zakopčavanja. Također je vrlo važno podesiti program za fino pranje – bez centrifuge i uz što nižu temperaturu

Isto tako nemojte koristiti sušilicu. Bilo kakva toplina iz sušilice šteti unutrašnjosti grudnjaka s oblikovanim košaricama, i uništava elastičnost materijala. Pod utjecajem topline površina košarica se počinje smanjivati i stvaraju se pregibi. Pri čestom sušenju može doći do toga da se materijal grudnjaka toliko smanji da ga čak bude manje od samih košarica.

Kako prati na ruke? Grudnjake je potrebno prati u hladnoj ili mlakoj vodi koristeći blagi deterdžent. Potom ih nemojte cijediti! Većina grudnjaka je proizvedena od nježne tkanine koja se sama brzo suši.

Kako odlagati grudnjake s oblikovanim košaricama i grudnjake push-up? Nikakva velika muka. Možete ih presaviti napola, uvući jednu košaricu u drugu, ili ih složiti jedan iza drugoga u ladicu ili kutiju. Neke žene svoje grudnjake vješaju na specijalne vješalice.

Kako kod rublja, tako se i kod kupaćih kostima treba pridržavati uputa navedenih na etiketi rublja (objašnjenja pojedinačnih simbola naći ćete niže).

Ako vodite brigu o grudnjaku na pravi način, uživat ćete u njemu nekoliko godina!

Kod gaćica se uvijek vodite navedenim simbolima za pranje na etiketi rublja.


Kako se brinuti za rublje za oblikovanje tijela?

Rublje za oblikovanje tijela je u posljednje vrijeme fenomen, te je sve popularnije. Kako bi ovo rublje sačuvalo svoje jedinstvene karakteristike, potrebno je posvetiti mu odgovarajuću njegu.

Rublje za oblikovanje karakterizira izuzetna elastičnost i čvrstoća materijala. Za što dulje očuvanje ovih osobina bolje je rublje za oblikovanje tijela prati na ruke, i to u hladnoj ili mlakoj vodi. Prilikom pranja nije dobro koristiti klasični prašak za pranje. Njegovi sastojci za izbjeljivanje vlakna rublja mogu spaliti, te će tako izgubiti svoju elastičnost. Najbolje je koristiti specijalno sredstvo za pranje finog rublja, međutim bit će dovoljno ako koristite i obični gel za tuširanje.

Također, prilikom pranja rublja za oblikovanje nikada nemojte koristiti omekšivač, zato što bi mogao oštetiti nježna elastična vlakna, a rublje bi tako brzo izgubilo svoje jedinstvene karakteristike.
Rublje za oblikovanje tijela se ne smije sušiti u sušilici. I toplina uništava jedinstveni materijal koji potom gubi svoju elastičnost

Potom treba uzeti u obzir da se rublje za oblikovanje tijela ne glača. I glačanjem materijal bi izgubio svoje karakteristike. Na sreću rublje za oblikovanje upravo zahvaljujući svojoj elastičnosti ne mora biti glačano zato što se na tijelu prirodno zategne.

Kako brinuti za sportsko rublje?

Sportsko rublje ima specijalne karakteristike koje sport čine laganijim i ugodnijim. Ove odlike naravno želimo što dulje održati, te što više produljiti vijek trajanja rublja – da bi nam to uspjelo, potrebno je za sportsko rublje na odgovarajući način voditi računa.

Način njege zavisi od konkretne vrste i materijala sportskog rublja. Zato se uvijek vodite etiketama koje će vam pružiti jasne upute kako s određenim proizvodom postupati. Ipak, postoji nekoliko općih savjeta kojima je dobro rukovoditi se prilikom brige za sportsko rublje. Iako većina sportskog rublja ima funkciju odvođenja znoja od tijela i brzo sušenje, potrebno je iz rublja isprati sitne djeliće soli od znoja i druge nečistoće koje na rublju ostaju.

Većinu sportskog rublja je moguće prati u perilici, međutim, perite samo na temperaturi do 40 °C uz korištenje deterdženta za fino rublje, eventualno ga možete zamijeniti gelom za tuširanje. Prilikom pranja nemojte koristiti omekšivač koji bi mogao oštetiti vlakna, dok bi rublje izgubilo svoje karakteristične funkcije.

Sportsko rublje uvijek perite naopačke, možete koristiti i vrećicu za pranje za fino rublje. Bubanj perilice, kao i ostalo rublje koje se pere, mogli bi oštetiti nježnu površinu sportske odjeće.

Za sportsko rublje nemojte koristiti sušilicu niti drugi izvor topline, ponovno bi moglo doći do gubitka jedinstvenih odlika. Uz to, sportsko rublje se suši vrlo brzo, te tako sušilicu nećete ni trebati.

Što se glačanja tiče, ovisi isključivo o vrsti rublja – neko se glačati može, drugo ne. U takvom slučaju uvijek slijedite upute na etiketi rublja.

Vjerujemo da ćete zahvaljujući ovim savjetima svoje rublje i kupaće kostime iz Astratex.hr dugo nositi kao da im je prvi put!

Kako se brinuti za spavaćice, lake ogrtače i erotsko donje rublje?

Kod ovih vrsta rublja, od vrlo finih materijala, najbolje je pridržavati se navedenih postupaka za pranje na etiketama s unutarnje strane. Međutim, želite li spriječiti bilo kakvo oštećenje, nikako ne perite na temperaturama većim od 30°C. Prilikom pranja u perilici uvijek koristite vrećicu za pranje, koja će rizik oštećenja rublja svesti na minimum.

Steznike i spavaćice s ušivenim grudnjacima perite radije na ruke. Tako ćete spriječiti ne samo oštećenja proizvoda, već i bubnja perilice - pri višim obrtajima može doći do ispadanja žice iz rublja. Kod ručnog pranja pridržavajte se navedene temperature i koristite sredstva za pranje za nježno, eventualno rublje u boji (bijelo rublje uvijek perite odvojeno od onog u boji i crnoga). Nemojte sušiti na direktnom suncu, niti kod bilo kakvog izvora topline - boja i materijal mogli bi se oštetiti. Sušilica je naravno tabu tema.

Kako se brinuti za funkcionalno donje rublje?

Funkcionalno rublje nije jeftina stvar. Ali, ako na odgovarajući način za njega brinete, sačuvat će svoje osobine dugi niz godina.

Pridržavajte se uputa na etiketama s unutarnje strane rublja.

Funkcionalno rublje je potrebno prati češće, pa čak i kada na njemu ne pronađete veće znakove nošenja. Zahvaljujući svojim izuzetnim karakteristikama, odvodi znoj od tijela, te tako u materijalu ostaju (pri duljem korištenju) sitni djelići soli iz znoja. Iako se funkcionalno rublje može prati u perilici, čak i na temperaturi od 40°C (koristite vrećicu za pranje), ipak preporučujemo nježniji način pranja na ruke. Tako ćete spriječiti moguća oštećenja materijala u bubnju perilice. Termo rublje treba prati samo blagim praškom. Praškom namijenjenim točno za ovu vrstu odjeće i uvijek bez omekšivača ili drugih omekšivača vode! Oni ometaju strukturu vlakana, smanjuju njihovu čvrstoću, te tako uništavaju jedinstvena svojstva materijala. Naravno nemojte koristiti kemijska sredstva za čišćenje niti izbjeljivače. Naravno, rublje nemojte sušiti u sušilici i nemojte ga glačati. Jedna od prednosti funkcionalnog rublja je da se ne gužva. Termo rublje se također vrlo brzo suši.

O jedinstvenim odlikama pojedinačnih funkcionalnih materijala možete pročitati direktno u opisima proizvoda.

Kako se brinuti za ogrtače, pidžame i elegantne spavaćice?

Ogrtači

Ogrtači se godinama nalaze u ormaru dama, postali su ne samo nužnim pomoćnikom nakon kupanja, već i prijateljem u hladnim jutrima ili hladnim zimskim večerima. „Lake”varijante ogrtača daju čar svakoj ženi koja želi biti zavodljiva, ali u isto vrijeme ugrijana.

Pripremili smo vam nekoliko savjeta koji će pomoći da sačuvate krasan izgled svog ogrtača.Prije prvog korištenja, ogrtač najprije operite i to na temperaturi navedenoj na etiketi proizvoda. Vodite računa da ne kombinirate razne nijanse boja, kako biste izbjegli moguće bojenje vlakana.

a)      Kod svakog ogrtača od mikrovlakna pridržavajte se postupka za pranje, pronaći ćete ga na etiketi s unutarnje strane. Preporučuje se pranje uvijek na samo 30°C, u programu za fino pranje. Koristite odgovarajuće sredstvo za pranje, nikako ga nemojte izbjeljivati i kemijski čistiti, zato što će doći do oštećenja materijala. Sušite na užetu - zahvaljujući mikrovlaknu ogrtač će se brzo osušiti.

Ogrtač od mikrovlakna je veoma omiljen ne samo radi svoje ogromne mekoće, već i činjenice da vrlo brzo ugrije.

b)      Ogrtač s udijelom 50 % pamuka perite na maksimalno 40°C u programu za fino pranje

i koristite odgovarajuće sredstvo za pranje. Vrijedi – ne izbjeljivati, kemijski ne čistiti, ne glačati i ne sušiti u sušilici.

c)       Između ostalog (održavanje je isto kao kod ogrtača s udijelom 50 % pamuka), frotirani ogrtač možete sušiti i u sušilici. Ovdje je sušenje u sušilici čak i prednost – vlakna ogrtača krasno će se odijeliti jedno od drugog, te frotir tako neće postati grub i neugodan.

d)      Laki ogrtač najbolje perite na 30°C i to u vrećici za pranje, kako se prilikom pranja u perilici ne bi uništio.

Pridržavajte se postupka za pranje kako je navedeno na etiketi u unutarnjem rubu ogrtača.

Nemojte premašiti preporučenu temperaturu za pranje zato što bi došlo do nepovratnog oštećenja materijala. Izbjegavajte i sušenje na direktnom sunčevom svijetlu kako boje ogrtača ne bi izblijedjele. Naravno, materijale nemojte direktno izlagati izvoru topline (radijatori, peći ...) jer će se presušiti.

U slučaju da se iz tkanine (osim mikrovlakna satenske obrade) izvuče konac, nikako ga ne nemojte kidati, samo ga odrežite. Spriječite mehanička oštećenja koja mogu nastati neodgovarajućim rukovanjem!

Pidžame i spavaćice

U čemu drugome spavati nego u udobnoj pidžami ili spavaćici? Želite li da njihov materijal zadrži svoj izgled i mekoću? Pogledajte naše preporuke.

Iako je pamuk veoma otporan materijal dugog vijeka trajanja, svakako biste trebali izbjegavati bezobzirno rukovanje. Pidžame i spavaćice su često u boji i u nekim slučajevima imaju razne dezene. Zato ove proizvode perite na maksimalnoj temperaturi od 40°C, u programu za fino pranje, i koristite odgovarajuće sredstvo za pranje rublja u boji. I ovdje naravno vrijedi ne izbjeljivati i kemijski tkaninu ne čistiti.. Naravno, nemojte ih sušiti u sušilici s bubnjem – dezeni bi se mogli jedan za drugi zalijepiti ili bi mogli ostaviti neugledne mrlje na drugim tkaninama. Glačati možete na višim temperaturama (oko 200°C).

Temperatura pranja za pidžame, spavaćice i negližea s dodatkom kašmira ne smije preći temperaturu pranja od 30°C! Temperatura prilikom glačanja ne smije preći 100°C. Nepravilno rukovanje može kašmir nepovratno oštetiti!


Newsletter

Želite li dobivati vijesti? Prijavite se na newsletter i osvojite 200 kn

Uređivanje, odjava